...

Vrouwen als ideale kandidaten voor jouw knelpuntvacatures

De arbeidsmarkt in België is in beweging en er is steeds meer behoefte aan diversiteit op de werkvloer. Het is belangrijk voor bedrijven om diversiteit en inclusiviteit te omarmen, omdat dit niet alleen bijdraagt aan een gezonde bedrijfscultuur, maar ook aan betere resultaten. In deze blog zullen we bespreken waarom vrouwen ideale kandidaten zijn voor jouw knelpuntvacature en wat ze allemaal kunnen bijdragen op de werkvloer.

Op de Belgische arbeidsmarkt is er nog steeds een genderkloof als het gaat om werkgelegenheid. Vrouwen zijn vaak ondervertegenwoordigd in bepaalde sectoren en op hogere posities. Zo zonde, want vrouwen hebben veel te bieden op de werkvloer. Zo zijn vrouwen vaak communicatief sterk en hebben ze een goed gevoel voor samenwerking en teambuilding. Door vrouwen serieus te nemen als kandidaten voor jouw vacature, kun je als bedrijf een belangrijke stap zetten in de richting van een inclusieve werkomgeving.

De voordelen van diversiteit

Diversiteit op de werkvloer is niet alleen belangrijk voor een gezonde bedrijfscultuur, maar ook voor betere resultaten. Bedrijven met een divers team zijn vaak innovatiever en kunnen beter inspelen op de behoeften van diverse klanten. Bovendien zorgt diversiteit voor een bredere pool van ideeën en perspectieven, wat kan leiden tot betere beslissingen en meer creativiteit.

Vrouwen als ideale kandidaten

Vrouwen hebben vaak vaardigheden die van pas kunnen komen op de werkvloer. Zo zijn ze vaak zeer communicatief sterk en hebben ze een goed gevoel voor samenwerking en teambuilding. Ook zijn de meeste vrouwen masters in het multitasken en hebben ze een groot empathisch vermogen. Dit zijn stuk voor stuk onmisbare vaardigheden voor jouw werkvloer.

Vrouwen zijn op de werkvoer in de meerderheid bij administratief personeel, personeel in de dienstensector en de verkoop, intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen, evenals bij elementaire beroepen (huishoudhulp, …). Vrouwen vertegenwoordigen daarentegen slechts een zeer klein deel van de ambachtslieden, bedieningspersoneel van installaties en machines, en assemblagearbeiders, boeren en geschoolde arbeiders in de landbouw of militaire beroepen. Ten slotte is slechts een op de drie managers een vrouw. Hoog tijd dus om hier verandering in te brengen en ze vaker te overwegen voor knelpuntvacatures die door de generaties heen altijd als echte ‘mannenbanen’ beschouwd worden. 

Tips om talentvolle vrouwen aan te trekken

Er zijn verschillende wervingsstrategieën die bedrijven kunnen gebruiken om vrouwen aan te trekken. Wij geven enkele tips:

  • Gebruik genderneutrale vacatureteksten en sollicitatieformulieren.
  • Creëer een diversiteits- en inclusiebeleid en voeg het woord bij de daad in de gelijkheid in kansen voor mannen en vrouwen.
  • Maak gebruik van diverse wervingskanalen om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. Op sommige sociale media is het gebruikersaantal onder vrouwen veel hoger. Zet daar dan ook extra op in via advertenties.
  • Maak de voordelen voor werknemers bekend zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en opleidingsmogelijkheden. Dit kan vrouwen aanspreken die op zoek zijn naar een werkgever die hun werk-privébalans ondersteunt.

Enkele voorbeelden van toonaangevende bedrijven die effectieve strategieën hebben gebruikt om vrouwen aan te trekken zijn makkelijk te vinden:

  • Zo heeft Deloitte een Women in Leadership-programma opgezet dat gericht is op het identificeren, ontwikkelen en ondersteunen van vrouwelijk talent binnen het bedrijf. 
  • Ook Nike heeft een diversiteits- en inclusiestrategie geïmplementeerd die gericht is op het aantrekken en behouden van diverse talenten, waaronder vrouwen.
  • Microsoft heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op het aantrekken van vrouwen en mensen met diverse achtergronden. Dit heeft geleid tot een toename van de diversiteit binnen het bedrijf en heeft ook bijgedragen aan een verbetering van de bedrijfsresultaten.

Wil je er eens over praten of nagaan welke talentvolle vrouwen je kan bereiken via een partnership met Link2europe? Contacteer ons of bekijk de testimonial van VF Europe, een van ‘s werelds grootste bedrijven op het gebied van outdoor kleding, schoeisel en accessoires, waar verschillende vrouwelijke uitzendkrachten hun flexibiliteit en enthousiasme dag na dag tonen op de werkvloer.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wie je ook wilt rekruteren

Link2Europe vindt de beste oplossing op de internationale arbeidsmarkt:

Snel volledig inzetbare uitzendkrachten en vaste contracten

Genoeg gelezen? Boek nu zelf een gesprek met onze specialisten.

Laat hier je gegevens achter, dan nemen onze specialisten zo snel mogelijk contact met je op.

Are you looking for a job? Please visit: link2europe.eu