Textielsector Alive & Kicking!

We kunnen stellen dat in de textielsector in België de afgelopen 50 jaar veel arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.

Honderden textielbedrijven zijn verdwenen. De productie bleef min of meer stabiel maar het werk wordt nu verricht door ¼ van de toenmalige werknemers door een verbeterde organisatie van de productie, de modernisering van het machinepark en vooral de heroriëntering van de productie naar producten en activiteiten met een hogere toegevoegde waarde.

De verschuiving naar technisch textiel en tapijten deed bedrijven zoals Balta, Ontex, Beaulieu, Domo en Sioen ontstaan, gekenmerkt door een familiaal aandeelhouderschap. Textiel kon standhouden door de sterke positie van de Belgische textielbedrijven in precies die markten van interieurtextiel en technisch textiel.

Een delokalisatie naar lageloonlanden was vrijwel ondenkbaar door de hoge transportkosten, organisatorische flexibiliteit en problemen inzake kwaliteit en levertermijnen. Geen wolkje aan de hemel lijkt wel. Toch ervaart de sector structurele personeelsvoorzienings- en kwalificatieproblemen

Als oorzaak wordt veelal aangehaald dat een te klein aantal leerlingen afstudeert uit het textielonderwijs. Slechts enkele scholen zoals pti-Kortrijk, vti-Waregem en vibso-Waregem bieden deze richting aan en ook aan de Gentse unief en hogeschool is het leerlingenaantal steeds bedroevend. Gelukkig nam de sector het heft zelf in handen en organiseerde het werkplek-leren dat een snelle vaart nam de laatste jaren. Maar dit volstond niet. Zo lonken de Belgische textielbedrijven naar buitenlandse werknemers in landen waar textiel stevig verankerd is.

En met Polen als derde grootste werkgever in de sector in Europa met 116000 mensen aan het werk zijn er opportuniteiten. De Poolse kleding- en textielmarkt is immers één van de meest attractieve in Centraal- en Oost-Europa. Zowat 60000 bedrijven in Polen zijn actief in deze branche en 5 procent van deze zijn ook echt groot. Men kan er stoelen op een lange traditie van naaiateliers en bovendien vindt men er gekwalificeerde arbeidskrachten. Niet te verwonderen dat namen zoals Wioletta en Monika vaak opduiken in de Belgische textielbedrijven.

Link2europe kan deze mensen voor u zoeken en begeleid hen logistiek en administratief doorheen hun tewerkstelling.

Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Heeft u nog een vraag over één van onze diensten, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze gespecialiseerde medewerkers.

Igor Van Assche
Ontdek onze actiefste gebieden
Link2Europe-216
Laatste nieuws

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie