...

De complexiteit van huisvesting van buitenlandse werknemers in België

Benieuwd naar wat er schuilgaat achter de schermen van internationale rekrutering en de huisvesting van expats? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar zoals altijd is de realiteit complexer dan het lijkt. Duik met ons mee in de wereld van externe en interne factoren die de totaalkosten van huisvesting voor buitenlandse werknemers in België vormgeven. Van de huidige tumultueuze immomarkt tot de strategieën die we moeten toepassen om woningen te bemachtigen, en de interne uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden.

Externe factoren

De huidige immomarkt

De totaalkost van een woning voor een internationale uitzendkracht wordt beïnvloed door zowel externe als interne factoren. Bij Link2Europe baseren we deze kosten niet op willekeur, maar we merken dat velen de juiste voeling met de immomarkt missen. In een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om zonder hulp een huis te kopen, worden kandidaat-kopers gedwongen langer te huren. Vooral voor alleenstaanden, met of zonder kinderen, blijkt huren vaak de enige financiële optie. Het vinden van een betaalbare, energiezuinige woning is bovendien een grote uitdaging na de energiecrisis van 2021/2022.

Een artikel van De Tijd onthult een felle strijd om huurpanden, met soms vijftig kandidaten voor één pand. De inflatie draagt ook bij aan de stijging van huurprijzen, volgens de laatste huurbarometer van CIB Oost-Vlaanderen.

Deze prijsstijgingen zullen naar verwachting aanhouden door de inflatie en het onevenwicht tussen vraag en aanbod, wat potentieel problematisch is voor bedrijven in de internationale rekruteringssector. Het gebrek aan betaalbare woningen kan betekenen dat er geen huisvesting beschikbaar is voor startende werknemers.

Interne factoren

Bij Link2Europe ervaren we niet alleen de externe druk, maar ook interne factoren spelen een cruciale rol bij het bepalen van onze totaalkosten:

Concurrentie om woningen

Als bedrijf moeten we concurreren met andere om elke woning die we willen huren voor onze internationale uitzendkrachten. Hoewel we financieel sterker staan dan particulieren, leidt dit soms tot tarieven die niet als marktconform worden beschouwd. Het is een voortdurende afweging tussen het niet opstarten van een kandidaat of het huren van een duurdere woning.

Professionalisering en transparantie

De professionalisering van bedrijven die op grote schaal verhuren, zowel particulier als B2B, draagt bij aan de kosten. Echter, de transparantie van tarieven blijft soms een uitdaging, waardoor het totale kostenplaatje complexer wordt.

Impact van verhuurplatforms

De opkomst van verhuurplatforms zoals Airbnb heeft invloed op de beschikbaarheid van woningen op lange termijn voor particuliere huurders. Hoewel dit soms een tijdelijke optie is, zijn de tarieven vaak 10% hoger dan de lokale markt, vanwege het verdienmodel voor verhuurders en het platform zelf.

Fluctuerende energieprijzen

De fluctuerende energieprijzen hebben een aanzienlijke impact op de totaalkosten van de gehuurde woningen. Tijdens de energiecrisis stegen deze kosten met 70%, wat moeilijk in te schatten is tot de afrekening een jaar later.

Financiële verplichtingen

Elke gehuurde woning vereist een waarborg, een aanzienlijke financiële verplichting gezien het aantal panden dat we per jaar huren. Deze waarborgen variëren tussen 1 en 3 maanden huur per pand.

Beheer van inboedel en onderhoud

De inboedel van elke woning moet regelmatig worden verhuisd of opgeslagen om aan de fluctuerende vraag te voldoen. Daarnaast zijn schades onvermijdelijk, wat extra kosten met zich meebrengt.

Het belang van een sterk team

Last but not least, ons Facility en Support team binnen Link2Europe spelen een cruciale rol. Ze zoeken, controleren, onderhouden, en repareren woningen, plannen opstart en stop van uitzendkrachten, beheren een mobiliteitspark, en bieden ondersteuning bij alle vragen en problemen. Ze begeleiden uitzendkrachten bij alle aspecten van hun verblijf in België, wat essentieel is voor een succesvolle tewerkstelling.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wie je ook wilt rekruteren

Link2Europe vindt de beste oplossing op de internationale arbeidsmarkt:

Snel volledig inzetbare uitzendkrachten en vaste contracten

Genoeg gelezen? Boek nu zelf een gesprek met onze specialisten.

Laat hier je gegevens achter, dan nemen onze specialisten zo snel mogelijk contact met je op.

Are you looking for a job? Please visit: link2europe.eu