...

De 3 stappen richting rekruteren in het buitenland

De zoektocht naar rekruteerbaar talent start meestal op de lokale job markt. Vroeger was het makkelijk. Je plaatste een vacature online en de cv’s stroomden binnen. Maar op de huidige Belgische arbeidsmarkt is het niet meer zo simpel. Openstaande vacatures krijgen geen respons, of de kandidaten die zich aanmelden missen de juiste competenties. Na een zoektocht van een aantal maanden, zit je echt met de handen in het haar en de impact op de organisatie wordt hoe langer hoe voelbaarder. Opdrachten weigeren omdat je niet over voldoende capaciteit beschikt is zuur. Zeer zuur. Daarom hanteren we bij Link2Europe meestal de “3 maanden regel”. Heb je na 3 maanden nog steeds geen geschikte kandidaat gevonden? Dan is het tijd om te starten met de 3 stappen richting rekruteren in het buitenland.

Stap 1: Rekruteren in België

VDAB, Jobat, Indeed en zelfs LinkedIn, ze staan bol van de vacatures. In het derde kwartaal van 2022 waren er volgens Statbel 210.778 openstaande vacatures bij Belgische ondernemingen. Het totale aantal vacatures daalt daarmee met 1,4%. Een goeie zaak! Maar op 31 december 2022 waren er ook 277.213 burgers bij VDAB ingeschreven. 67% was werkzoekend zonder werk, 28% werkend en 5% student of andere. Het aantal werkzoekenden zonder werk bedraagt zo 184.776. De geschikte kandidaat vinden, (of hem wegkapen bij de concurrentie) zal dus niet altijd even makkelijk zijn.

Enkele tips:

  • Get digital: Bijna iedereen gaat tegenwoordig digitaal op zoek naar een job. Zorg er daarom voor dat vacatures mobiel leesbaar zijn en dat je website mobile friendly is.
  • Val op als werkgever: Werk aan je imago als werkgever. Enkel als ideale werkgever zal je eerst in de rij staan om het juiste talent aan te trekken. Maak van je huidige werknemers echte ambassadeurs van je merk.
  • Vergeet copy/paste: Val niet in de val van kandidaten te vergelijken met je huidige werknemers. Als je te weinig oog hebt voor andere profielen, mist je organisatie diversiteit en loop je het gevaar om talent over het hoofd te zien.

Stap 2: Rekruteren binnen de EU

De cijfers liegen niet. De Belgische arbeidsmarkt zit met zichzelf in de knoop. Je kan een afwachtende houding aannemen en hopen dat het beter wordt. Of je kan nu actie ondernemen voor je organisatie met de gevolgen zit. Meestal zet je de stap naar rekruteren binnen de EU na ongeveer 3 maanden. En rekruteren in het buitenland hoeft daarom zelfs niet eens zo’n grote stap te zijn. Een groot voordeel van het rekruteren binnen de EU is dat er geen extra visa- of werkvergunningvereisten zijn. Dit zorgt voor een snellere invulling van je vacature en een eenvoudigere verwerking van de administratieve rompslomp. Een ander voordeel is dat culturele verschillen van kandidaten in de onze omringende landen beperkter zijn, waardoor de integratie sneller zal verlopen.

Enkele tips:

  • The common language: Schrijf en plaats je openstaande vacature in het Engels en zorg dat ook je website in het Engels beschikbaar is. Engels blijft aan populariteit winnen en een daling in de trend lijkt nog lang niet in zicht.
  • Oh dierbaar België: Je vraagt kandidaten niet alleen om voor jou te komen werken, maar ook om in je omgeving te komen wonen. Verkoop dus zowel de job, je bedrijf als je land. Laat zien wat jouw omgeving speciaal maakt voor buitenlandse medewerkers. Wat is er te doen in de omgeving? Is er veel ruimte, een bruisend uitgaansleven of juist veel natuur? Of is een stad of omgeving juist vooruitstrevend in een bepaalde branche?
  • De juiste partner: Waarom zou je de Belgische bureaucratie op je eentje trotseren als je ook beroep kan doen op een partner die reeds ervaring heeft met rekruteren in het buitenland? Na een intakegesprek bepalen jullie samen het plan van aanpak en zij doen al de rest tot het tijd is voor jou om de pre-geselecteerde kandidaten te interviewen. Nieuwe buitenlandse werknemer gevonden? Ook dan kan de juiste partner de opvolging ontzorgen.

Echter is er wel een nadeel aan rekruteren binnen de EU. Want ook de Europese arbeidsmarkt is voor sommige vacatures erg competitief. Denk aan technische en hogere profielen. Op naar stap 3!

Stap 3: Rekruteren buiten de EU

Het grootste voordeel van rekruteren buiten de EU is dat de pool van kandidaten om uit te kiezen veel groter is. Zo zie je meer gekwalificeerde kandidaten per vacature. Je verhoogt de diversiteit binnen je bedrijf en dankzij buitenlands talent kan je misschien wel nieuwe markten en partners aanspreken.

Enkele tips:

  • Vergaar informatie: Rekruteren buiten de EU klinkt goed, maar wat dan met de extra visa- en werkvergunning? Waar dien je rekening mee te houden? Op vlaanderen.be kan je alvast een hele hoop informatie vinden.
  • Wacht niet te lang: Door de extra administratie betekent rekruteren buiten de EU ook een langer rekruteringsproces. Wacht dus niet te lang om de stap te zetten. Wederom raden we bij Link2Europe aan om na 3 maanden de stap te zetten.
  • (Opnieuw) de juiste partner: Om deze uitdagingen de baas te kunnen, neem je best een partner met ervaring in de hand. Die kan de referenties en werkervaring van de buitenlandse kandidaten verifiëren, administratief ontzorgen en een 360° aanpak aanbieden

Grenzeloos rekruteren opent een wereld van mogelijkheden voor je bedrijf. Je kan zo talent van over de hele wereld aantrekken en zo de beste kandidaten vinden voor de openstaande vacatures binnen je bedrijf.
Toch nog niet helemaal zeker of je de stap wil wagen?
Herbekijk het webinar “Hoe zorgeloos rekruteren buiten Europa?”
Experten Massimo Maesen en Igor Van Assche zoomen in op hoe je als bedrijf hoger opgeleide profielen over heel de wereld kan aantrekken voor jouw knelpuntvacatures.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wie je ook wilt rekruteren

Link2Europe vindt de beste oplossing op de internationale arbeidsmarkt:

Snel volledig inzetbare uitzendkrachten en vaste contracten

Genoeg gelezen? Boek nu zelf een gesprek met onze specialisten.

Laat hier je gegevens achter, dan nemen onze specialisten zo snel mogelijk contact met je op.

Are you looking for a job? Please visit: link2europe.eu