...

België hinkt achterop in de Europese strijd om talent

De wereld is groot en dankzij technologie is hij momenteel echt grenzeloos, wat maakt dat bedrijven niet langer alleen maar onder de kerktoren naar nieuw talent zoeken. Ook in Europa is de globalisering, na de Corona pauze, weer in 6de versnelling gesprongen. Toch begint België steeds meer achterop te hinken in de strijd om internationaal talent en ontpoppen de Scandinavische landen zich als echte slokoppen. Ontdek waarom België toch aantrekkelijk blijft en wat we kunnen doen om de internationale mobiliteit opnieuw onze kant uit te trekken.

Kapers op de kust

De Europese strijd om talent woedt in alle hevigheid en daar waar Nederland, Duitsland en in kleinere mate België vroeger hoog op ‘the most wanted list’ stonden, merken we nu dat er andere spelers koplopers zijn. De loonkloof in Europa neemt sowieso al jaren af, waardoor het een grotere uitdaging wordt om kandidaten aan te trekken voor een interessanter loon dan thuis. Sommige landen spelen hier goed op in en passen zich aan. Zo zet Nederland volop in op gratis huisvesting en een sign-on fee, extraatjes om kandidaten naar hun bedrijven te lokken. De mogelijkheid om vele overuren te kloppen en zo op korte termijn veel te verdienen, slaat ook erg aan bij internationaal talent. Zaken waar de Belgische ondernemer op vandaag nog zeer terughoudend voor is.

Een studie van Boston Consulting Group, over de bereidheid om te verhuizen naar en te werken in het buitenland, zet Amsterdam zelfs op de 2de plaats in de rangschikking wanneer het puur gaat om de verhuizing naar een andere stad. Brussel staat maar op de 16de plaats. Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Zweden blijven de topantwoorden wanneer ze Europeanen vragen naar aantrekkelijke migratie landen.

De Scandinavische landen zijn na de Covid pandemie aan een ware opmars bezig. Dit door de mogelijkheid om daar een sterk CV op te bouwen dankzij de vele multinationals die er gevestigd zijn. Ook levenskwaliteit, zoals milieu en de gelijkheid van mannen en vrouwen, doen de weegschaal vaak overslaan. De Scandinavische landen zijn tevens gekend voor de mogelijkheid om een carrière en het ouderschap te combineren. Bovendien bieden ze vaker zeer mooie loonpakketten aan, waardoor de aantrekkingskracht vergroot wordt. Uiteindelijk is een beter loon nog steeds de grootste drijfveer voor arbeidsmigratie, zeker binnen de populatie arbeiders. In welk land ze hiervoor dan moeten wonen is vaak ondergeschikt.

Wat België te bieden heeft

Dat neemt niet weg dat we in België heel wat hebben om trots over te zijn. Alleen ligt het niet in de Belgische aard om hierover op te scheppen. En dat is spijtig want internationaal talent zoekt naast economische stimulansen, zoals betere verloning en carrièremogelijkheden, ook een onderzoek infrastructuur van hogere kwaliteit, de kans om met sterwetenschappers te werken en meer vrijheid om te debatteren. En daar kunnen we in België zeker trots op zijn. Hierdoor zijn we aantrekkelijk voor arbeiders en bedienden.

Innovatief België

Zo behoort België tot de best presterende landen in de Europese Unie op het gebied van innovatie, uit een studie van de Europese Commissie. Volgens het Europees innovatiescorebord zijn de prestaties van België in 2021 met 20,7% gestegen ten opzichte van 2014, en met meer dan 9% sinds vorig jaar, waarmee we op gelijke hoogte staan met Denemarken, Finland en Zweden. Als we deze trend blijven aanhouden kunnen we onze grootste concurrenten voor internationaal talent binnenkort misschien achter ons laten.

Centraal België

Centraal gelegen binnen Europa zijn we een trekpleister voor grote en kleine bedrijven en hebben we als land een ondernemersmentaliteit. Dit betekend dat we heel wat mooie jobs en een mooie toekomst kunnen bieden aan al dat internationaal talent. Nu ze enkel nog overtuigen. Zowel arbeiders als bedienden zijn hier welkom.

Als hoofdstad van Europa is België daarenboven de ideale uitvalsbasis om te reizen. Vele unieke bestemmingen zijn makkelijk bereikbaar en goed te doen tijdens het weekend. Wat betreft ontspanning hebben we dus ook heel wat te bieden.

Evenwichtig België

Werknemers in België werken gemiddeld 38 uur per week. Werknemers krijgen elk jaar 10 feestdagen vrij en de vaak royale vakantietoeslagen worden berekend op basis van het aantal dagen dat een individuele werknemer in het voorgaande jaar heeft gewerkt. Reken daar bovenop onze sterke sociale zekerheid en dan hebben we een mooi pakket om kandidaten aan te trekken. De meeste werknemers genieten daarom van een uitstekend evenwicht tussen werk en privéleven.

We mogen onze troeven dus zeker uitspelen naar de buitenwereld, om zo meer getalenteerde medewerkers aan te trekken dan onze buurlanden. Investeren in de Belgische toekomst blijft echter noodzakelijk willen we mee frontrunner worden in de Europese strijd om talent.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wie je ook wilt rekruteren

Link2Europe vindt de beste oplossing op de internationale arbeidsmarkt:

Snel volledig inzetbare uitzendkrachten en vaste contracten

Genoeg gelezen? Boek nu zelf een gesprek met onze specialisten.

Laat hier je gegevens achter, dan nemen onze specialisten zo snel mogelijk contact met je op.

Are you looking for a job? Please visit: link2europe.eu