1 op 7 werknemers (14,1 %) in België heeft een andere nationaliteit.
Dat is een stijging van 13,6 % ten opzichte van 5 jaar geleden. 14,1 % van de tewerkstellingscontracten vandaag is dus een contract met een niet-Belg, 6,4 % daarvan is Europeaan en 7, 7 % komt van buiten Europa.
Uit welk land zijn deze niet-Belgische werknemers afkomstig?
Op nummer één staat Nederland. Marokko levert de meeste werknemers van buiten Europa aan.
Top 5 Europa | Top 5 buiten Europa |
1. Nederland | 1. Marokko |
2. Roemenië | 2. Turkije |
3. Polen | 3. Congo |
4. Frankrijk | 4. Rusland |
5. Bulgarije | 5. India |
We kunnen dus met zekerheid stellen dat de Oost-Europese landen nog flink vertegenwoordigd zijn op onze Belgische werkvloer.
Deze EU10 vertegenwoordigen 10 landen: Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, alsook Roemenië en Bulgarije. Vooral Roemenië eist meer en meer zijn plaats op. Er wonen vandaag ongeveer 100.000 Roemenen in België, al reizen ze dikwijls heen en weer. Het zijn bij uitstek arbeidsmigranten: ze komen om te werken. De Baltische staten kennen dan weer echt een ware leegloop vooral door jongeren tussen de 25 en 35 jaar. Vanuit Litouwen naar West-Europa en vanuit Estland eerder richting Finland ondanks de betere vooruitzichten in de regio.
Deze 10 landen hebben immers de afgelopen jaren een economische groeispurt doorgemaakt. Tussen 2015 en 2018 bijvoorbeeld groeide de regio jaarlijks met gemiddeld 4 procent. In 2018 groeide de economie in Polen het sterkst, met maar liefst 5,1 procent. Ook voor de komende jaren zien de groeiverwachtingen er positief uit.
Als gevolg van de krimpende beroepsbevolking krijgt Oost-Europa nu bovendien zelf te maken met een steeds groter tekort aan arbeid. Dit gaat gepaard met een snelle stijging van de lonen, The War For Talent is ook aan het woeden in Oost-Europa. Het gaat Oost-Europa dus zeker voor de wind. Nu de werkgelegenheid en het arbeidsloon groeien, daalt de motivatie voor Oost-Europeanen om richting West-Europa te vertrekken en landen die veraf liggen ondervinden hier de meest hinder van.
Gelukkig zijn er een aantal factoren die de druk van Belgische bedrijven om buitenlandse werknemers te vinden kunnen verlichten. De Brexit voorspellingen zeggen dat veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk werk zullen zoeken in de andere West-Europese landen. Ook zullen investeringen in digitalisering en robotisering een effect hebben op het personeelstekort op lange termijn. Hoe dan ook blijft Oost-Europa een interessante markt voor jobinvulling in West -Europa, maar waakzaamheid is geboden op lange termijn.
Link2Europe heeft geanticipeerd op deze veranderingen in de Oost-Europese landen. De voorbije jaren is er sterk geïnvesteerd in partnerships met Oost- en Zuid Europese rekruteringspartners, partners buiten de Europese grenzen en een eigen marketing strategie in 20 Europese landen. Zo zijn we zeker dat we deze evolutie van de kandidatenmarkt voor zijn en onze klanten kunnen blijven voorzien van hun ontbrekend talent.