Langst de ene kant is Link2Europe een rekruteringskantoor als een ander, met de uitzondering dat wij ons talent voor uitzendarbeid en vaste indiensttreding uit het buitenland halen. Vanuit zowat alle Europese landen screenen we kandidaten op basis van competenties, attitude, gedrevenheid en diploma’s. Waarin we wel de vreemde eend in de bijt zijn, is in onze dienstverlening. En dat is net één van onze grootste uitdagingen momenteel. Hoe behoud je competitieve prijzen voor klanten, maar voorzie je wel in comfort voor je kandidaten in deze tijden van hoge inflatie?
Link2Europe is veel meer dan een uitzend- of rekruteringskantoor want zeker de helft van onze tijd en inspanning gaat naar het ondersteunen van de kandidaten die we naar België halen. We ondersteunen hen met educatie apps, collectieve opstartdagen, aanvragen bij de gemeente, met huisvesting en een auto of fiets in de eerste maanden van hun aankomst. Dat is waarom je als klant bij Link2Europe altijd wat meer zal betalen voor een getalenteerde werkkracht dan bij een standaard uitzend- of rekruteringskantoor. Wij voorzien in de ontzorging, maar met de inflatie zien ook wij onze prijzen stijgen. De reden? Lees even mee!
De huurprijzen
Link2Europe werkt al vanaf het begin met eigen (huur)huizen waar buitenlands talent kan verblijven voordat ze een eigen woning hebben gevonden. Maar als uit de nieuwe huurbarometer van CIB Vlaanderen blijkt dat de gemiddelde huurprijs sinds 2021 met 3,7 % is gestegen, dan weet je dat er een probleem is. Wie in Vlaanderen huurt moet daar tegenwoordig gemiddeld 801 euro per maand voor neertellen.
Kristophe Thijs (CIB Vlaanderen) wijt deze prijsstijging aan 2 factoren: “We zien iets meer verhuringen van rijwoningen, halfopen bebouwingen en vrijstaande woningen. Niet spectaculair meer, maar voldoende om de gemiddelde prijs naar boven te trekken. Daarnaast speelt ook de toegenomen inflatie een rol. Die liep dit jaar op tot meer dan 10 procent.”
Vervoer
En het gaat nog verder dan huisvestiging want bij Link2Europe zorgen we eveneens voor beschikbaar vervoer zodat nieuwe werknemers op hun werk geraken. Meestal is dit in de vorm van een elektrische fiets of een poolwagen. En ook hier bracht 2022 prijsstijgingen met zich mee.
Momenteel hebben we 55 poolwagens ter beschikking gesteld van onze kandidaten en de kostprijs om deze up-and-running te houden is gestegen met 25%. De kosten voor de 80 elektrische fietsen zijn zelfs meer dan verdubbeld. Hier moeten we rekening houden met een verhoging van 54%. En die meerkost moeten we natuurlijk ergens verhalen.
De lonen
De inflatie kent geen genade en ook de lonen stijgen mee. In oktober was er weer een overschrijding en als gevolg daarvan stijgen de lonen opnieuw met 2%. En het zal waarschijnlijk niet de laatste van dit jaar zijn want ook in december voorspelt het planbureau een nieuwe overschrijding. Nog in het vooruitzicht: overschrijdingen in maart en juni 2023.
Hoe moet het nu verder?
En waarom dan die ondersteuning blijven aanbieden? Omdat we dat bij Link2Europe zien als een uiting van respect en warmte voor de kandidaat. Ze komen in een compleet ander land terecht en dan is het niet meer dan normaal dat wij hen zo goed mogelijk proberen te helpen en integreren. Wellbeing is één van onze kernwaarden, en die vervullen we door respectvol om te gaan met onze werkkrachten. Het is voor ons dan ook meer dan normaal dat we ons buitenlands talent, ook in tijden van hoge inflatie, blijven ondersteunen. Kandidaten hebben ook een ruime keuze en kunnen net zo goed voor één van onze buurlanden kiezen. Daarom is het dus noodzaak om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. En daarnaast garanderen we op die manier ook hun integratie op lange termijn.