Tijdelijke werknemers inzetten via buitenlandse onderaanneming is handig wanneer je tijdelijk handen nodig hebt en je deze niet kan vinden op de lokale arbeidsmarkt. Buitenlandse onderaannemers moet je niet op de eigen payroll zetten en het is iemand anders die zich met hun dagelijkse leiding bezighoudt. Maar er zijn toch enkele kanttekeningen te maken, zeker na enkele onthutsende berichten in het nieuws over economische uitbuiting. Lees hoe je boetes kan vermijden met een correcte buitenlandse tewerkstelling!
Buitenlandse onderaanneming betekent dat een buitenlands bedrijf mensen tewerkstelt in België die zo – onder bepaalde voorwaarden – toch onder de sociale zekerheid vallen van hun thuisland. Zo worden ze “gedetacheerd” naar het land waar de werken plaatsvinden. Voor jou als bedrijf, zeker tijdens piekmomenten, een heerlijke oplossing. Buitenlandse onderaannemers beschikken doorgaans over voldoende gekwalificeerd personeel en je zit niet met de rompslomp van extra mensen toe te voegen aan je payroll.
Maar…weet je wel wie er ondertussen op je project staat? Of wat er allemaal in de kosten vervat zit? Of het allerbelangrijkste, of de tewerkgestelde mensen wel conform Belgische wetgeving werken en verloont worden?
Door de nieuwe detacheringsrichtlijnen van 08/2020 moet jij, als inlener van de onderaannemer, kunnen aantonen dat de Belgische wet- en regelgeving voor de gedetacheerde medewerker wordt toegepast. Op het niet naleven van de Belgische wet- en regelgeving staan strafrechtelijke gevolgen dus dit is echt niet iets waar je te licht wilt overgaan.
Daarom is het soms veiliger om contracten met buitenlandse onderaannemers om te zetten naar contracten via Belgische uitzendarbeid. Zo wordt jouw medewerker ook meteen echt tewerkgesteld onder de Belgische wetgeving.
Buitenlandse detachering correct inzetten
Uit ervaring weten we dat die overgang vaak complex kan zijn. Voordien ontvingen de medewerkers een bedrag per week of maand in hun land van herkomst, zonder meer details. Nu is er sprake van bruto- en nettoloon, sociale lasten, wettelijk verlof, andere werkomstandigheden, enzovoort. Dat moet je goed uitleggen en kaderen naar de buitenlandse medewerkers.
Bovendien zullen deze medewerkers nu plots rechtstreeks aangestuurd worden door het Belgisch bedrijf (jij) en niet meer door de onderaannemer. En zo kan het ook zijn dat de aansturing niet meer in de moedertaal zal gebeuren, maar in het Engels. Wat de interne communicatie tot een nieuwe uitdaging maakt.
Daarom kan je beroep doen op bedrijven die gespecialiseerd zijn in de overname van onderaannemers. Zij helpen zowel jouw bedrijf als de nieuwe medewerkers in deze overschakeling. Het begeleidingstraject duurt vaak enkele maanden, net zolang tot iedereen helemaal comfortabel is met de nieuwe situatie.
Het begeleidingstraject omvat vaak volgende onderdelen:
- Infosessies voor klant én medewerkers
- Uitleg over de rechten en plichten van een tewerkstelling in België
- Toelichting rond veiligheidsregels
De nieuwe uitzendkrachten krijgen bovendien:
- Uitleg over de nieuwe contractrealiteit in hun eigen taal
- Uitleg over lonen en belastingen in België
- Een VCU-veiligheidsopleiding waar nodig
- Begeleiding over wonen en werken in België
- Huisvesting & vervoer waar nodig
Ook Link2Europe is gespecialiseerd in de omschakeling van buitenlandse detachering naar Belgische uitzendarbeid. Met onze persoonlijke aanpak tonen wij begrip voor de nieuwe situatie bij zowel klant als kandidaat. We begeleiden beide zolang dit nodig is en tot de violen volledig gelijkgestemd zijn. Lees er meer over en vertrouw je project toe aan ons.