De schreeuw naar gekwalificeerde werknemers
De vaardigheden van de beschikbare werkkrachten kunnen al langer de vraag van de werkgevers niet meer volgen. Vooral in landen met een sterke economische groei neemt het onevenwicht toe. Dat is erg nadelig voor het tempo van het economische herstel na de pandemie. Bedrijven willen weer verder, maar ze vinden simpelweg de nodige mankracht niet.
Aan de andere kant kampen sommige landen met een tekort aan aantrekkelijke werkgelegenheid. Vaak beschikken degenen die op de ene plaats werkloos zijn, of onder hun niveau werken, over vaardigheden die elders schaars zijn. Door een brug te slaan tussen beide kunnen de vooruitzichten misschien voor zowel het bedrijfsleven als de werkgelegenheid verbeterd worden.
Minder opleiding, meer technologie
Het tekort aan vaardigheden kent vele oorzaken. Zo is er de algemene onder investering in opleidingen, iets waar België spijtig genoeg al langer één van de slechtste leerlingen in de klas in is, maar zeker vooruitgang in boekt. Ook de hedendaagse lage werkloosheidsgraad speelt zoekende werkgevers parten. De meeste mensen hebben momenteel namelijk al een job.
Een derde reden voor het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten is de toename van de technologie in traditionele industrieën. Machines en apparatuur zijn tegenwoordig veel geavanceerder, en de omscholing van de vergrijzende demografie kan dit niet bijbenen. Tel daarbij het tanende imago van sommige job posities, waardoor jongeren enthousiasmeren voor deze opleidingen en functies moeilijker wordt, en je zit echt met een nijpend tekort.
En zo worden werkgevers gedwongen om water bij hun wijn doen om het bedrijf draaiende te houden. Ze nemen minder gekwalificeerde kandidaten in dienst en zetten meer in op interne ontwikkeling of hebben vacatures maandenlang openstaan op key posities. Hierdoor kunnen er productiemogelijkheden verloren gaan en kan er mogelijk minder geïnvesteerd worden in ontwikkeling, wat dan weer ongunstig is voor het concurrentievermogen en de groei van het bedrijf. Het is dus zaak om actie te ondernemen, voor je in die draaikolk terecht komt!
Werknemers bijscholen, omscholen en nieuwe aanwerven
Er is geen eenvoudige oplossing om het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten aan te pakken. Een combinatie van opleiding, nieuwe aanwervingen, anders aanwerven en het veranderen van de negatieve percepties over sommige job functies zal nodig zijn om het tij te keren. Hoe ga je tewerk?
Train bestaande werknemers
Hun talent en hun toewijding heb je al. Door te investeren in een (interne)opleiding kan je hen horizontaal of diagonaal laten doorgroeien in je bedrijf. Zo maak je van een paar goede resources een onbetaalbaar asset die zich op lage termijn gemotiveerd blijft voelen.
Get flexible
Sommige bedrijven beschikken reeds over de mensen die ze nodig hebben, maar ze zetten hen inefficiënt in. Evalueer de beschikbare vaardigheden in je bedrijf en herverdeel waar nodig. Neem bijvoorbeeld administratieve rompslomp weg bij mensen die voornamelijk graag met hun handen werken en laat deze uitvoeren door diegene die er energie van krijgen.
Herbekijk je aanwervingsproces
Hoe werf je nieuwe medewerkers aan? Is je sollicitatieproces geoptimaliseerd en hoelang duurt het eer potentiële werknemers volledig ingezet kunnen worden? In ons bureaucratisch Belgenlandje durft er wel eens kostbare tijd verloren gaan. Wees je bewust dat de drempel die sommige voelen bij het verplicht moeten invullen van cv en sollicitatiebrief erg hoog kan zijn. Zeker voor profielen die graag met hun handen werken. En dan kampen sommige bedrijven nog met een ellenlang selectieproces. Het talent van je kandidaat doorspitten is belangrijk, maar spit je te lang, dan is de concurrent misschien al met jouw talent gaan lopen!
Zet in op ervaren personeel over de landsgrenzen heen
Het zijn onzekere tijden, waarin de flexibiliteit van een bedrijf eens te meer cruciaal is gebleken. Wanneer de werkdruk hoog is, heb je geen tijd om nieuwe mensen op te leiden. Doe daarom een beroep op ervaring uit het buitenland. Voor vele technische en arbeidsintensieve profielen is er in hun land van herkomst weinig werk en verdienen ze minder voor dezelfde job terwijl er in België een heuse War for Talent woedt. Te veel moeite om hen tot hier te krijgen? Niet met een partner als Link2Europe!
Al sinds 2007 zoekt en vindt Link2Europe gekwalificeerde werkkrachten in landen waar hun talenten onbenut blijven. Dit voor moeilijk in te vullen Belgische vacatures of om grote piekvolumes in bijvoorbeeld logistiek en productieomgevingen op te vangen.
Onze mensen zijn direct inzetbaar, want wij zorgen voor de vlotte integratie op je werkvloer en in je kantoor. Zij krijgen alle kansen en jij krijgt extra handen om het werk te klaren!
Ontdek hoe Link2Europe het aanpakt.