...

Belgische voedingsnijverheid onder de loep!

De voedingsnijverheid is in België uitgegroeid tot de grootste industriële sector en groeit duurzaam.
Deze ultieme kmo-sector (96 % van de 4.282 werkgevers heeft minder dan 100 medewerkers) heeft een sterke toekomst in dit land. Ook in het buitenland wordt onze voedingsindustrie aanzien als innovatief, kwaliteitsvol en divers, met bier en chocolade als de trekkers voor al onze voedingsproducten.

Vóór 2018 was er een periode van 9 jaren onafgebroken groei. In dat jaar sloot men echter af met een totale omzet van 51,8 miljard, een daling met 0,8 % ten opzichte van 2017. Redenen voor die daling waren toen “een hele resem taksen”, een daling in de verkoop op de binnenlandse markt en een kleinere groei in de export. De sector kent echter nog andere factoren die de groei kunnen belemmeren:

  • De loonkostenhandicap (21 % ten opzichte van de buurlanden)
  • Energiekosten
  • Een personeelstekort om de vele vacatures in te vullen

De werkloosheid in dit land treft vooral lager- en middengeschoolde mensen maar paradoxaal genoeg geraken de vele vacatures niet ingevuld ondanks de hoogste tewerkstelling van laaggeschoolden in de voeding.

Ook het werkgeversimago dient te worden opgekrikt. Het beeld van onaangenaam werk tegen een lage verloning klopt allang niet meer. Pas afgestudeerden kijken in de eerste plaats naar bijvoorbeeld de chemische sector, maar de voedingssector is ook hoogtechnologisch en biedt plaats voor vele technische profielen zoals productieoperatoren, koeltechnici, elektrotechnici, enzovoorts…
Een doorgedreven communicatie hieromtrent is noodzakelijk.

De coronapandemie heeft, na recordresultaten in 2019, de omzet bovendien met gemiddeld 30 % doen zakken. Vooral de leveranciers aan scholen, horeca en evenementen kregen rake klappen. Snel erkend als essentiële sector, hebben de bedrijven echter wel kunnen verder werken. Helaas merkt zo maar liefst 60 % van de bedrijven een stijging van het aantal werknemers dat thuis blijft en 39 % voelt de impact van het personeelstekort op de productie. En deze productiedaling baart zorgen. Vele voedingsbedrijvingen krijgen hun bestellingen niet rond omdat er te weinig personeel is.

Uitzendkantoren hebben intussen extra veel werk, rekruteren aan de lopende band en doen inspanningen om het werk veilig te laten verlopen met inachtneming van de quarantaineperiode voor de buitenlandse uitzendkrachten. Het zijn onzekere tijden, ook in de voedingssector.

Daarom is het belangrijk om tijdens en na de coronacrisis in te zetten op een flexibele schil. Zo blijft men niet opgeschept met een torenhoge personeelskost moest het eens wat minder gaan. Pieken en dalen zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de voedingssector. Het belang van een flexibele schil, bestaande uit gemotiveerde medewerkers, kan dus niet genoeg worden onderstreept.
De belangrijkste voordelen zijn:

  • opvang van piekperiodes en ziekteverloven
  • in huis halen van bijkomende expertise
  • snelle inzetbaarheid
  • flexibiliteit in onzekere tijden

Link2europe biedt deze mogelijkheid en vindt voor onze klanten in de voedingssector, de ontbrekende expertise of het nodige volume aan kandidaten in het buitenland. Of het nu gaat om productieoperatoren, technici of magazijnpersoneel, onze zoektocht voor u in het buitenland gaat onversaagd verder.

En eens aan het werk is de administratieve en logistieke omkadering (huisvesting en mobiliteit) van uw uitzendkracht iets waar u als bedrijf zich niet mee bezig hoeft te houden. Link2Europe ontzorgt uw bedrijf en uw kandidaten volledig.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wie je ook wilt rekruteren

Link2Europe vindt de beste oplossing op de internationale arbeidsmarkt:

Snel volledig inzetbare uitzendkrachten en vaste contracten

Genoeg gelezen? Boek nu zelf een gesprek met onze specialisten.

Laat hier je gegevens achter, dan nemen onze specialisten zo snel mogelijk contact met je op.

Are you looking for a job? Please visit: link2europe.eu