...

Voeding

Link2Europe rekruteert operatoren voor SanoRice

De kans is heel groot dat jouw lekkere rijst-, maïs- of meergranenwafel uit Zottegem komt. Want daar is SanoRice gevestigd, de grootste private label producent ter wereld. Elke dag zijn een 300-tal collega’s in de weer om de beste gepofte wafels te maken. Partner Link2Europe helpt een handje met duurzame internationale rekrutering.

HR-Manager Monika De Coninck had al enige ervaring met internationaal aanwerven toen ze eind 2018 op zoek ging naar een nieuwe partner. Omdat er onvoldoende geschoolde productie- en inpakoperatoren aanwezig zijn op de Belgische arbeidsmarkt, heeft het bedrijf, naast de eigen rekrutering, een stevige partner nodig om deze knelpuntvacatures in te vullen. Op het verlanglijstje: een voldoende en kwalitatieve instroom van operatoren en een end-to-end ondersteuning. Link2Europe kwam als preferred partner uit de bus.

“Vandaag zijn we twee jaar verder en we hebben deze doelstellingen behaald”, vertelt Monika. “Link2Europe zorgt voor een twintigtal nieuwe collega’s op jaarbasis, die gradueel instromen.”

Totaalaanpak

“Ze zoeken, screenen en rekruteren kwalitatieve operatoren in het buitenland, in ons geval Polen, Roemenië, Kroatië en Oekraïne. Link2Europe neemt ook de administratieve ondersteuning van de geselecteerde kandidaten ter harte. Concreet gaat het om huisvesting, mobiliteitsoplossingen, het in orde brengen van vergunningen en inschrijvingen bij bijvoorbeeld de gemeente en ziekenfonds. Daarnaast is er ook aandacht voor het sociale aspect. Zo organiseren ze activiteiten zodat de mensen zich echt welkom voelen. Ook bij opstart van een nieuwe collega zorgt Link2Europe ter plaatse voor een rondgang, vaak in eigen taal.

Ook wanneer de medewerker overstapt naar een vast contract, begeleidt Link2Europe hen naar eigen huisvesting. Dat totaalpakket is voor ons essentieel want dat kunnen wij zelf niet organiseren.

‘Fingerspitzengefühl’

Onze inpak- en productieoperatoren zijn op de Belgische arbeidsmarkt moeilijk vindbaar.
‘Wafels’ maken doe je namelijk met natuurlijke grondstoffen zoals rijst, mais, kikkererwten, quinoa of boekweit en die basis verschilt wel eens. Je hebt daarom medewerkers nodig met ervaring in de voedingsindustrie die zich het productieproces eigen maken en geen schrik hebben om met hoogtechnologische machines te werken. Naast technisch inzicht is er ‘fingerspitzengefühl’ nodig.

Bij de rekrutering hanteren we een basisnorm voor het Engels, zodat instructies en veiligheidsmaatregelen worden begrepen. Tijdens de interim-periode voorzien we Nederlandse lessen. Die betalen wij en een externe partner geeft ze. Tijdens corona gingen we online, en kijk, ook dat werkt. De kennis van het Nederlands is belangrijk voor de communicatie met de collega’s en anderzijds ook voor de integratie in ons land.

We volgen onze nieuwe medewerkers goed op. Er zijn regelmatig functioneringsgesprekken en we geven veel feedback. Dat vinden we belangrijk, want ten slotte verlaten deze collega’s hun land voor een nieuw avontuur hier. Vaak komen ze alleen en hebben ze geen vangnet. Daarom letten we ook op hun welzijn. Als de interim-periode positief verloopt en ze behalen het vooropgestelde niveau Nederlands, dan krijgen ze een vast contract. Soms gebeurt het ook dat ze een tijdlang hier werken en dan terugkeren. Ze leverden een mooie bijdrage aan het bedrijf en daar zijn we erg dankbaar voor.

Prima verstandhouding met rekruteringspartner

We bouwden ondertussen een prima verstandhouding op met onze rekruteringspartner. Zij kennen onze profielen. De afspraak is ook dat zij spontaan geschikte kandidaten voorstellen. We vinden altijd wel een plekje voor een goede kandidaat. En Link2Europe kent ons meer dan voldoende om te weten welke persoonlijkheden passen in ons bedrijf. We hebben een vlotte relatie met onze contactpersoon, zij houdt ons perfect op de hoogte van wie er in de pipeline zit.

Internationale rekrutering was voor SanoRice een weloverwogen keuze. Maar logisch ook, Europa heeft open grenzen. Je moet durven voor de oplossing te kiezen, je bedrijf er organisatorisch klaar voor maken en een sterke rekruteringspartner selecteren,” besluit Monika.

Maak nu een afspraak met onze specialisten

Probeer het!
Wij zijn experts in jouw knelpuntvacature.