Belgische‌ ‌voedingsnijverheid‌ ‌onder‌ ‌de‌ ‌loep!‌ ‌

De voedingsnijverheid is in België uitgegroeid tot de grootste industriële sector en groeit duurzaam. Deze ultieme kmo-sector (96 % van de 4.282 werkgevers heeft minder dan 100 medewerkers) heeft een sterke toekomst in dit land. Ook in het buitenland wordt onze voedingsindustrie aanzien als innovatief, kwaliteitsvol en divers, met bier en chocolade als de trekkers voor al onze voedingsproducten.

Vóór 2018 was er een periode van 9 jaren onafgebroken groei. In dat jaar sloot men echter af met een totale omzet van 51,8 miljard, een daling met 0,8 % ten opzichte van 2017. Redenen voor die daling waren toen “een hele resem taksen”, een daling in de verkoop op de binnenlandse markt en een kleinere groei in de export.
De sector kent echter nog andere factoren die de groei kunnen belemmeren:

  • De loonkostenhandicap (21 % ten opzichte van de buurlanden)
  • Energiekosten
  • Een personeelstekort om de vele vacatures in te vullen
Voedingswaren op de lopende band

De werkloosheid in dit land treft vooral lager- en middengeschoolde mensen, maar paradoxaal genoeg geraken de vele vacatures niet ingevuld ondanks de hoogste tewerkstelling van laaggeschoolden in de voeding.

Ook het werkgeversimago dient te worden opgekrikt. Het beeld van onaangenaam werk tegen een lage verloning klopt allang niet meer. Pas afgestudeerden kijken in de eerste plaats naar bijvoorbeeld de chemische sector, maar de voedingssector is ook hoogtechnologisch en biedt plaats voor vele technische profielen zoals productieoperatoren, koeltechnici, elektrotechnici, enzovoorts…
Een doorgedreven communicatie hieromtrent is noodzakelijk.

De coronapandemie heeft, na recordresultaten in 2019, de omzet bovendien met gemiddeld 30% doen zakken. Vooral de leveranciers aan scholen, horeca en evenementen kregen rake klappen. Snel erkend als essentiële sector, hebben de bedrijven echter wel kunnen verder werken. Helaas merkt zo maar liefst 60% van de bedrijven een stijging van het aantal werknemers dat thuis blijft en 39% voelt de impact van het personeelstekort op de productie. En deze productiedaling baart zorgen. Vele voedingsbedrijven krijgen hun bestellingen niet rond omdat er te weinig personeel is.

Uitzendkantoren hebben intussen extra veel werk, rekruteren aan de lopende band en doen inspanningen om het werk veilig te laten verlopen met inachtneming van de quarantaineperiode voor de buitenlandse uitzendkrachten. Het zijn onzekere tijden, ook in de voedingssector.

Daarom is het belangrijk om tijdens en na de coronacrisis in te zetten op een flexibele schil. Zo blijft men niet opgeschept met een torenhoge personeelskost moest het eens wat minder gaan. Pieken en dalen zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de voedingssector. Het belang van een flexibele schil bestaande uit gemotiveerde medewerkers kan dus niet genoeg worden onderstreept.
De belangrijkste voordelen zijn:

  • opvang van piekperiodes en ziekteverloven
  • in huis halen van bijkomende expertise
  • snelle inzetbaarheid
  • flexibiliteit in onzekere tijden
Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Heeft u nog een vraag over één van onze diensten, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze gespecialiseerde medewerkers.

Igor Van Assche
Ontdek onze actiefste gebieden
Link2Europe-216
Laatste nieuws

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie